logo

A kókuszolajos vödör új élete – újrahasznosítás kreatívan

Készült: 2018 december 21, péntek

Ha a kókuszolaj mellett döntöttél, akkor biztos, hogy nem csak saját magad és a családod egészségére figyelsz oda, de a környezetre is. Mivel a vödör műanyagból készült, ezért nagy dilemma lehet az, hogy mit kezdj vele, ha kifogyott. Az első és legjobb felhasználási mód, ha egyszerűen utántöltöd az 1000 milliliteres utántöltőnkkel. A másik felhasználási módnak viszont csak a képzeleted szabhat határt, hiszen egy vödröt rengeteg DIY ötlettel lehet újrahasznosítani, amire most mutatunk is néhány példát.

 

kokuszolaj_vodor_ujrahasznositas1

 

Varrókészlet tartó

Néhány gomb, két vastagabb, egymással színben harmonizáló szalag és egy fél négyzetméteres szövetdarab, és máris kész a varrókészlettartó vödröd! A szövetet ezúttal kívülre kell ragasztani a vödör oldalához. A legegyszerűbb, ha méretre vágott csíkokkal teszed, amiket külön-külön, mindegyik domborulatra, vagy nagyobb felületre vágsz ki, így elérve, hogy a vödör formája a ragasztás után is visszaköszönjön. Ha megvannak a csíkok, akkor csak szimplán ragaszd fel őket, majd a szalagot átfűzve a gombokon kösd fel azokat is a vödörre. A kevesebb néha több, úgyhogy elég, ha csak 3-4 darab gombot használsz fel. Az így készült varrós dobozkád egy örök darab, amin ráadásul bármikor lecserélheted a szövetet, ha találtál egy olyan színűt, ami jobban a kedvedre való.

 

kokuszolaj_vodor_ujrahasznositas2

 

Virágtartó vödör

Az egyik legszebb újrahasznosítási módja a vödörnek, ha virágtartót készítesz belőle. Első körben fúrd ki a vödör alját néhány helyen, hogy a fölösleges víz könnyen eltávozzon majd belőle. Szerezz be néhány, a hobbiboltokban is kapható gipsz virágot, vagy egy öntőformát, amivel elkészítheted a saját virágaidat. A vödör festéséhez használj matt olajfestéket, amire száradás után fel tudod ragasztani a gipsz díszeket. Ha megszáradtak a díszek, akkor jöhet a kedvenc virágod, amit elég cserepestől a vödörbe helyezned. A gipszdíszek és olajfesték helyett használhatsz diszperziós falfestéket is. Először fesd le fehérre, aztán jöhetnek a színek, amiket egy festékbe mártott szivaccsal vigyél fel a megszáradt alapra ezzel játékos, rusztikus hatást keltve.  A gyönyörködés mellett azért néha ne feledkezz meg a locsolásról sem!

 

 

kokuszolaj_vodor_ujrahasznositas3Gyümölcstartó

Az egyik legszebb újrahasznosítás mód, ha óvatosan bekened a vödröt iskolai ragasztóval, és a szálakat szorosan körbe vezetve a vödrön betekered egy vastagabb spárgával. A szélét és az oldalát filccel dekorálva nem csak természetes hatást, de lélekmelengető kinézetet is adhatunk, az amúgy szimpla műanyag vödrünknek.

A szellőzésről itt se feledkezz meg, hiszen a benne tárolt gyümölcsöknek jót tesz, ha alulról és felülről is éri őket a friss levegő. Ehhez nem kell más, mint néhány lyuk az aljára, ami keresztül elég levegőhöz fognak jutni a benne tárolt finomságok.

 

 

 

kokuszolaj_vodor_ujrahasznositas4Ünnepi dekoráció

A gyerkőcök imádnak barkácsolni, úgyhogy ezt az újrahasznosítási módot nagyon fogják szeretni. Nem kell más hozzá, mint egy tubus ragasztó, minél több színű filc vagy más textil, esetleg színes karton, egy hosszú és széles szalag, és egy adag rafia, széna vagy szalma. A filcekből vágj ki az ünnepre jellemző formákat (Húsvét esetén lehet ez tojás minta, de természetesen készülhet Halloweenre vagy Karácsonyra is vödördekoráció). Ha elkészültél a kivágással, a négyzet alakú filceket ragaszd a vödör szájának szélére. A formákat erősítsd az oldalára, a szalaggal pedig tekerd körbe a vödör fülét és azt is rögzítsd a végén ragasztóval. Most már csak az utolsó simítások vannak hátra: béleld ki egy nagyobb filccel a vödröt, tedd bele a szénát, és helyezd a tetejére pl. a képen látható játéktojásokat. Az ünnep után sem kell megválnod a vödörtől, hiszen bármit tárolhatsz benne, csak a filcet és a szalmát kell kivenned belőle.
Ugyanezt színes kartonokból is megcsinálhatod, ami legalább annyira dekoratív és szívmelengető, mintha szövetből készítetted volna.

 

 

Mire használhatod még?

Tapétával, megmaradt csomagolópapírral is bevonhatod, és lehet belőle kaspó, vagy bármilyen tárolóedény. Ha a tetőt is visszateszed rá és egy lyukat vágsz a tetejére, papír zsebkendő adagolónak is kiváló. Válassz mindig olyan színes papírt vagy textilt az oldala, teteje és füle bevonására, ami passzol az otthonodhoz!

kokuszolaj_vodor_ujrahasznositas6

 

A képek forrása: Pinterest