logo

(Magyar) Kókuszvirágcukor: egészséges és finom – és most akciós is!

Készült: Freitag, der 5. April 2019

Leider ist der Eintrag nur auf Ungarisch verfügbar. Der Inhalt wird unten in einer verfügbaren Sprache angezeigt. Klicken Sie auf den Link, um die aktuelle Sprache zu ändern.

A legtöbb édesség receptje úgy kezdődik, hogy „Végy fél kg cukrot”, ami régen egyszerűen fehér kristálycukrot jelentett, ma viszont már tudjuk, hogy nem egészséges. Mihez kezdjünk akkor, ha mégis csak kellene az a fél kilogramm a süteménybe?

A mesterséges édesítőszerek helyett mindenképpen válasszunk természetes alapanyagot! A kókuszvirágcukor egészségesebb alternatíva a kristálycukor helyettesítésére.

 

 

Mi is az a kókuszvirágcukor?

 

A kókuszvirágcukor a kókuszpálma virágjának nedvéből készült cukor. Ne keverjük össze a pálmacukorral, amely más pálmafák nedvéből készül, és kevésbé értékes. Mintegy 5000 éve készítik, és feldolgozása ez idő alatt mit sem változott, csak a kókuszpálma virágból nyert szirup víztartalmát párologtatják ki belőle, tehát fehérítésen, finomításon nem megy keresztül, a gyártás és a csomagolás során pedig más édesítőszerekkel nem vegyítik.

 

Barnás színe és állaga miatt nagyon hasonlít a barna nádcukorhoz.

 

 

Miért népszerű?

 

Népszerűségét több tulajdonságának is köszönheti.
Egyrészt íze karakteres, mégis lágy, enyhén karamellás hatású. Nincs olyan, csak hosszú idő alatt megszokható mellékíze, mint a mesterséges édesítőszereknek, így biztosak lehetünk benne, hogy az ételünk, desszertünk ugyanolyan finom lesz tőle, mint amilyennek megszoktuk.
Másrészt alacsony az olvadáspontja, így akár teába, kávéba, vagy sütemények készítéséhez és főzéshez is remekül használható.
Harmadrészt pedig – és talán ez a legfontosabb jó tulajdonsága – a kókuszvirágcukor glikémiás indexe mindössze 35, ami a nádcukoréval, a mézével és az agavéval szemben is kimondottan alacsony. Szénhidrát tartalma tehát lassan szívódik fel a szervezetünkben, és kisebb mértékben emeli meg a vércukorszintet, mint a többi cukor.

 

A glikémiás index (GI) az élelmiszerek vércukoremelő képessége százalékban meghatározva. Az egyes élelmiszerek GI-jét a szőlőcukorhoz képest határozzák meg, amely a 100%-os vércukorszint növekedést jelenti. A cukorbetegek és inzulinrezisztensek számára jelentős a konyhai alapanyagok és élelmiszerek GI értékét figyelni, de manapság egyre több fogyókúrás étrend vagy sportdiéta kialakításánál is a szempontok között szerepel. A szőlőcukor glikémiás indexe számít tehát a 100-as értéknek, egy cukorbeteg étrendjét pedig általában az 50 GI alatti hozzávalókból szokták javasolni összeállítani.

 

A fogyókúrázókon túl a paleo étrendet követőknek is ajánljuk!

 

 

A kókuszvirágcukor tápértéke és élettani hatásai

 

18-szor annyi kálium, 30-szor annyi foszfor, és több mint 10-szer annyi cink található benne, mint a barna nádcukorban. Ezen kívül magnéziumban és vasban is gazdag, természetes forrása a B1-, B2-, B3- és B6- vitaminnak.

 

A kókusznektárban 16 féle aminosav található. Legnagyobb mennyiségben a glutamin, ami az immunrendszer működését segíti, és sport esetén hozzájárul az izom növeléséhez és regenerálódásához.

 

Az aminosavak közül jelentős mennyiségben tartalmaz inozitolt is, ami májvédő funkciót tölt be szervezetünkben. Azért felelős, hogy megakadályozza a zsírok lerakódását a májban és az epében, fokozza a zsírfelhasználást a szervezetben, így elősegítve a zsírégetést. Növeli a koleszterin felhasználását, ezért véd az érfalakban való lerakódásától.

 

Ezeken kívül nyugtató hatású.

 

 

Próbálja ki most AKCIÓSAN!

 

Ha kedvet kapott hozzá, a Meru kókuszcukrot április 31-ig most 10% kedvezménnyel vásárolhatja meg kedvenc bioboltjában, és a Barco kókuszolaj is 10% árengedménnyel kapható!

Nem tudja, mit készítsen belőle? A felhasználásához remek ötleteket kap a Kókuszvilág Instagram oldalán a #kokuszvilagrecept hashtagre keresve!