logo

(Magyar) Meru extra szűz kókuszliszt, a lágyan omló sütemények titka

Készült: Dienstag, der 21. Mai 2019

Leider ist der Eintrag nur auf Ungarisch verfügbar. Der Inhalt wird unten in einer verfügbaren Sprache angezeigt. Klicken Sie auf den Link, um die aktuelle Sprache zu ändern.

Legyen konyhánk modern, antik, ipari méreteket öltő, vagy egy apró főzőfülke, a kókuszból készült termékekkel bármelyikből tündérkonyhát varázsolhatunk. Nem kivétel ez alól a kókuszliszt sem. Pehelykönnyű muffin, lágyan omló hókifli, keksz vagy amerikai palacsinta? Tegyünk egy próbát: helyettesítsük a fehérlisztet kókuszliszttel, – nem fogjuk megbánni! Teljes mértékben kiváltja a búzalisztet, és az eredmény magáért beszél: légiesen elbűvölő finomságok kerülnek elő sütőnkből, kihangsúlyozva a vanília, fahéj és a csokoládé ízét.

Mi mindenre jó?
Állaga hasonló a búzalisztéhez, de mégsem az! Kísérletezzünk vele bátran, és tapasztaljuk meg, milyen sokoldalúan felhasználható. Tökéletes megoldás kenyerek, péksütemények, desszertek és müzli készítésére, de ideális sós ételekbe is: szószokba, mártásokba, habarásokba, panírozáshoz.

Extra szűz, mert…
A kókuszliszt a friss kókuszhúsból készül, amit szárítás és zsírtalanítás után finomra őrölnek. Készítésekor nem használnak kémiai eljárásokat és adalékanyagokat, így megőrizve a kókuszban található tápanyagok nagy részét. Vásárláskor figyeljünk, a kókuszlisztet ne tévesszük össze a ledarált kókuszreszelékkel!

Hogyan használjuk?
Süthetünk, főzhetünk vele önmagában, vagy más lisztekkel együtt, így gesztenyeliszttel, mandulaliszttel vagy tápiókaliszttel keverve. Bárhogy is legyen, használatakor kevesebb cukor szükséges a süteményekbe, ételeinkbe, és sokkal több folyadék, hiszen a kókuszliszt nagyon sok folyadékot felvesz.

Ha önmagában használjuk fel, a fasírtgolyó, a tészta omlósabb, porhanyósabb lesz, ha pedig keverünk hozzá egyéb lisztet, vagy hozzáadunk plusz kötőanyagot (pl. süteményekbe plusz egy banánt, fasírtba több áztatott lenmagot) ételünk stabilabb lesz, kevésbé morzsálódik, jobban összeáll.

Ha ragaszkodunk a fehér liszthez, de kicsit egészségesebbé akarjuk tenni, feljavíthatjuk fele-fele, 80% búzaliszt 20% kókuszliszt, vagy tetszés szerinti arányban.

Akár önmagában, akár keverve használjuk, ne felejtsük el figyelembe venni, hogy a búzaliszthez képest rövidebb ideig kell sütni. Ezért minél több a süteményben a kókuszliszt aránya, annál rövidebbre csökken a sütési idő. Ha még nem dolgoztunk kókuszliszttel, legjobb, ha már kipróbált recepteket keresünk, amik kókuszliszttel készülnek, így nem hibázhatunk.

A (kókusz)hab a tortán: hogy még egészséges is!
Beilleszthető számos diétába, testsúlycsökkentő programba, ajánljuk fogyókúrázóknak és sportolóknak egyaránt. Remekül illik a vegetáriánus, paleolit étrendbe, és a vegán életmódhoz is.

Gluténmentes, ami a fehér liszttel szemben előnyt jelent az egyre növekvő számú glutén érzékenyek körében. Szénhidráttartalma alacsonyabb, mint bármelyik más lisztté, ezzel szemben rosttartalma a legnagyobb arányú más lisztekhez képest, ezzel is hozzájárul a jó emésztéshez. Kiváló fehérjeforrás. Cukorbetegek is fogyaszthatják.

Hosszú távú fogyasztása segíthet megelőzni a szív- és érrendszer betegségeit, elősegítheti a méregtelenítést, a vitaminok felszívódását, és támogathatja az immunrendszer egészséges működését.

Ezért ajánljuk mindenkinek, aki szeretne egészséges alapanyagokból sütni, főzni. A kókuszliszttel készült remekeinket imádni fogják a kicsik és nagyok egyaránt.