logo

(Magyar) Kókusz – Megesszük, megisszuk… de mi mindenre jó még?

Készült: Wednesday July 31st, 2019

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ha a növények versenyezhetnének a „Leghasznosabb növény” díjért, akkor a kókusz joggal kiérdemelné ezt a megtisztelő címet. A konyhában is rendkívül sokféleképpen használjuk, és fogyasztásra nem alkalmas részeiből is számtalan használati tárgy készül!

 

Egy igazi túlélő

Köszönheti ezt mindenekelőtt rendkívül szívós tulajdonságának: míg egy trópusi viharban házakat sodor el vagy fákat csavar ki a szél, a kókuszpálma ellenáll a legnagyobb szélviharnak is.

 

Emlékszünk még a Hurrikán című filmre (1979) Dayton Ka’ne-nel és Mia Farrow-val? Ott aztán láthattunk fergeteges trópusi vihart! Repült a ház – de állt a fa. Nem hiába nélkülözhetetlen alapanyaga az ottani életnek a kókusz, és közkedvelt világszerte más földrészeken is.

 

Cadjan_House_(8409864932)

 

Hasznos minden része

Az egyik olyan növény a világon, amelynek minden egyes része felhasználható valamire. Hazájában az a mondás járja, hogy annyi módon lehet felhasználni, ahány napja van egy évnek. 365 féle termék kókuszból? Igen!

 

Gyümölcsét megeszik, nyersen vagy sütve fogyasztják. A benne lévő kókuszvizet  megisszák. Olajában  sütnek, a kókuszkrémmel főznek. Leveleiből ruhát, cipőt, használati tárgyakat készítenek: táskát, kalapot, tálat, kosarat, kaspót, edényt, terítőt, ékszereket, dekorációs kellékeket és még sorolhatnánk. De hatalmas, 3-6 méter hosszú szárnyalt levelei kiválóan alkalmasak sátrak, árnyékolók előállítására is.

 

Lakberendezés

A letermett kókuszpálmát – amit a helybéliek csak sündisznófának neveznek – a bútoriparban hasznosítják: lakberendezési tárgyakat, szobrokat, növénytartókat és -kitámasztókat, bútorokat készítenek belőle. Mindenki számára ismerősen csenghet a kókuszmatrac kifejezés – ez is a kókusznövény barna rostjaiból készül. Nemcsak tartós, de rugalmas is!

 

 

Internet_coconut_fibre_720x

A textiliparban sem ismeretlen

A kókusz felhasználható terítők, takarók, fonott táskák, szőnyegek, lábtörlők, zsákok, zsinórok, madzagok stb. készítésére is. Első lépésben az éretlen kókuszdiókat 3 napig vízben áztatják. A nedvesség hatására a rostok leválaszthatók a kemény héjról. Ezt követően a rostokat megszárítják, majd gerebenezik: tisztogatják, megfésülik. Textilipari feldolgozáshoz fonalat készítenek belőlük.

 

A kókuszfonatok, -szőttesek és -szőnyegek rendkívül rugalmasak. Régebben ezzel az eljárással állították elő a tornatermi szőnyegeket is, amelyek bizonyítottak az idők folyamán: rendkívüli módon állták a sarat.

 

kokusszonyeg

 

Durva számítás szerint 1000 kg kókuszdióból nagyjából 35 kg keferostot és 150 kg fonásra alkalmas rostot lehet készíteni.

 

Nem csak táplál, de ápol és gyógyít is

Az extra szűz kókuszolaj külsőleg is használható. Hidratálja a bőrt, ezért kiváló arc-, és testápoló, kézkrém vagy ajakír. Táplálja, erősíti a hajat, és hatékonyan hozzájárulhat különböző bőrproblémák kezeléséhez is. Úgy tartják, hogy kókuszt tartalmazó krémek ekcéma és pikkelysömör ellen is használnak.

 

Ami már semmire se jó, de mégis: növénynevelés

A textiliparban fennmaradt hasznosítatlan rostokat és a fát kívülről burkoló háncsszerű réteget földkeverékek lazítására is alkalmazzák, préselt változatát pedig virágföld helyettesítőjéül árusítják.  A kókuszrost növények számára hasznos tápanyagot nem tartalmaz, ezért leginkább hidropóniás közegnek használják, mivel éppen annyi vizet és levegőt tart magában, amivel képtelenség túlöntözni a növényeket.

 

„A kókuszpálma megad mindent, ami az élethez kell!” – állítja egy indonéz mondás. Hogy ez valóban így van-e, arról győződjünk meg mi magunk! Üljünk le egy fotelba kedvenc kókuszvizünkkel és indítsuk el a Számkivetett című filmet (2000) Tom Hanksszel a főszerepben. S miközben szürcsölgetjük a kis dobozba zárt egészséges folyadékot, magunk is úgy érezhetjük, mintha valódi kókuszdiót tartanánk a kezünkben, ott lennénk vele a parton a fa alatt, az óceán közepén, sorsában osztozva. Vajon, mi lett volna velünk kókuszpálma nélkül?